2016/01/15

BERPINDAH

Hai, assalamualaikum semua.

Apa khabar? Maaf, sudah terlalu lama saya tidak menulis di sini.

Sebenarnya, saya sudah pun berpindah ke blog baru di sini. Kenapa saya berpindah? Tidak ada apa-apa, hanya ingin mengubah konsep penulisan saya. Jadi, sekiranya anda tidak suka, tidak mengapa, kerana blog-blog ini hanyalah catatan peribadi saya. Walau bagaimanapun, saya masih berharap anda suka dengan kedua-dua blog saya ini.

Selamat membaca.

Gubuk Cik Kim

2014/01/09

Applied Chemistry :: Macam Best Je :: Apakah?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTu9_wxZ1cPC7rXzgXR0eQnqWasoewiSXiYBHoW7xkqhzeaAtU06g
Ya Allah…dah bersawang rupanya blog ni! Hehe

Terlebih dahulu saya nak ucapkan terima kasih kepada Nor Shahida yang menghantar emel bertanyakan tentang bidang Applied Chemistry ni. Barulah timbul kerajinan nak cuci sawang ni. Jom kita cuci!

Alhamdulillah selesai satu semester di Kuantan. Sem yang amat mencabar, banyak benda baru yang saya belajar. Awal-awal masuk tempat baru macam biasalah, seperti kera masuk kampung. Dah habis satu sem ni, insyaAllah dah makin expert. Tapi bab jalan, jangan tanyalah, tak cukup explore lagi satu Kuantan ni!

http://1.bp.blogspot.com/-YvGkV6iWPek/T2_JXEGvGsI/AAAAAAAAARk/rNy5KaImONw/s1600/25032012435.jpg

Kali ni, saya nak cerita serba sedikit tentang bidang Applied Chem. Di UIA Kuantan, program ini adalah program terbaru bagi kemasukan September 2013, termasuk satu lagi bidang baru yang lain iaitu Physics. App Chem bernaung di bawah Department of Chemistry, Kulliyyah of Science (KoS). KoS setakat ni menyediakan empat program iaitu Biotechnology, Computational & Theoretical Science (CTS), Applied Chemistry, dan Physics, dan insyaAllah akan ditambah lagi pada kemasukan yang akan datang, September 2014. Jom kita nantikan!

SUBJEK

Program empat tahun sepenuh masa ni termasuklah lectures, labs, concentration, internship, dan final year project. Di UIA, setiap pelajar dikehendaki mengambil subjek-subjek yang telah ditetapkan oleh pihak universiti, yang boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

  1. University Required Courses
  2. Kulliyyah Required Courses
  3. Department Required Courses

University Required Courses adalah subjek-subjek yang wajib diambil oleh setiap pelajar UIA, tidak kira bidang pengajian apa sekalipun. Kulliyyah Required Courses adalah subjek-subjek khusus yang ditetapkan oleh Kulliyyah masing-masing. Department Required Courses pula yang ditetapkan oleh department. Contohnya pelajar App Chem, wajib ambil subjek yang dah ditetapkan oleh UIA, Kuliyyah of Science, dan Department of Chemistry.


Subjek yang paling banyak sudah tentulah yang ditetapkan oleh department sebab pihak department lebih tau subjek apa yang perlu diambil oleh pelajar untuk bidang pengajian tersebut. Jangan risau, subjek banyak pun, ada 4 tahun untuk dihabiskan.

Antara subjek yang khusus untuk pelajar App Chem ialah Organic Chemistry, Inorganic Chemistry, Mathematics for Chemists, Analytical Chemistry, Physical Chemistry, Polymer Chemistry, Natural Product Chemistry, Environmental Chemistry, Organometallic & Bioinorganic Chemistry, dan macam-macam ‘Chemistry’ lagi la. Nak cerita lebih pun xtau sebab banyak yang belum belajar lagi.

Biasanya untuk setiap subjek akan ada lecture dan lab. Waktu awal sem dulu, lab ada setiap minggu, dan setiap subjek yang namanya ‘Chemistry’ tu ada lab session. Kalau nak dibandingkan dengan pelajar-pelajar dari program lain di KoS, kamilah yang paling banyak lab waktu awal sem dulu. Sebab tu lah kami antara yang ‘pergh’ sibuk dalam KoS. Kata lecturers, “biar kita habis lab awal, nanti hujung-hujung boleh fokus pada exam.”

http://wallpoper.com/images/00/34/34/72/chemistry_00343472.png

CONCENTRATION COURSES

Saya ada sebut tentang concentration di awal sub-topik di atas. Concentration ni adalah kepekatan, err, ataupun major subjek yang kita akan ambil di tahun 3 pengajian. Di UIA Kuantan, pelajar App Chem disediakan dengan tiga pilihan concentration iaitu:

  1. Halal Haram Chemistry
  2. Occupational Safety and Health Management
  3. Medicinal Chemistry

Secara ringkasnya, Halal Haram Chemistry lebih fokus kepada food ingredients and processing, antaranya termasuklah emulsifiers, flavours dan fragrance yang ada dalam makanan. Occupational lebih kepada industrial seperti hygiene dan toxicology. Medicinal pula lebih kepada hal-hal berkaitan kesihatan seperti drug interactions dan medicinal plants. Concentration courses ni akan diambil bermula pada sem 2 tahun 3 sehinggalah ke tahun 4. Boleh pilih satu concentration saja ya.


Huu…itulah serba sedikit tentang bidang Applied Chemistry di UIA Kuantan. Kalau ada apa-apa yang nak ditanya, jangan segan-silu, tinggalkan komen di bawah atau emel saya di hakimahismail92@gmail.com.

Selamat beristirahat! (^_^)//

2013/10/24

Pilihanraya Kampus 2013

http://i.imgur.com/loxvl.png

Menghampiri PRK 2013 yang merupakan PRK kali pertama saya di UIAM Kuantan, saya mula memikirkan tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan PRK yang biasa saya dengar menjelang musim PRK.

Nak mengundi, mestilah kena tau info-info berkaitan PRK.

Antara yang hadir di minda ialah Pro-Mahasiswa dan Pro-Aspirasi.

Saya yakin, masih ramai mahasiswa yang tidak mengenali siapakah Pro-M dan Pro-A, bagaimana cara mereka bergerak, apa dasar mereka dsb.

Saya mula mencari maksud Pro-M dan Pro-A melalui internet. Nak cari sumber buku, macam tak ada ja dalam rak. Berdasarkan sumber yang saya peroleh, inilah hasil yang saya ingin kongsikan dengan anda.

*****

SIAPA PRO-ASPIRASI?

Di sesetengah IPTA, nama gerakan ini sudah pun ditukar. Misalnya di UM, nama gerakan ini kini lebih dikenali sebagai Penggerak. Namun, semangat perjuangan dan matlamat gerakan ini tetap sama iaitu mendukung ASPIRASI universiti dan juga dasar-dasar oleh “the government of the day” yang berkait rapat dengan mahasiswa. Di USM sendiri misalnya, nama ASPIRASI begitu kuat dan telah mencapai banyak kejayaan dalam pilihanraya kampus khususnya selepas tahun 2000. Adakah aspirasi terus menjadi pilihan kerana prinsip perjuangannya yang sentiasa bersama dengan arus kepimpinan universiti dan pada masa yang sama tetap memperjuangkan agenda dan kepentingan para pelajar. Benarkah? Apakah sebenarnya ASPIRASI? Dan siapakah pula pendokong-pendokong PRO-ASPIRASI? Persoalan-persoalan ini sering ditanyakan malah menimbulkan perdebatan yang hangat dalam kalangan mahasiswa.

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_QcwFz5-AKiQ4yCTD4hY4xL2I7fdBMGs_JOzIU16N3euGyOxE

Di UiTM khususnya, label aspirasi sememangnya utuh dan tidak asing lagi. Media arus perdana juga melabel kuat bahawa UiTM adalah tunjang PRO-ASPIRASI mahasiswa. ASPIRASI bermakna semangat. Tetapi di sebalik nama ASPIRASI itu sendiri, yang di gembar gemburkan oleh media arus perdana, amat jelas bahawa ia berkait rapat dengan agenda yang penuh tersembunyi. Bagi kalangan mahasiswa yang celik, tidak salah mendukung ASPIRASI kerajaan tetapi usah sesekali menyebabkan maruah mahasiswa tergadai. Mahasiswa harus memahami apa yang dimaksudkan dengan “maruah mahasiswa” itu sendiri kerana ia berkait rapat dengan corak pemikiran dan kelantangan idea yang telus tanpa memihak kepada mana-mana pihak. “Berani kerana benar, takut kerana salah.”

SIAPA PRO-MAHASISWA?

Mereka adalah kelompok-kelompok anak muda progresif bergelar mahasiswa yang mempunyai kesedaran sosial dan politik yang tinggi serta mempunyai inisiatif dalam memperjuangkan ensitiv dan kebajikan mahasiswa. Melalui semangat dan inspirasi tersebut, mereka membentuk suatu jaringan pemikiran dan perjuangan bagi bertujuan mengembalikan keunggulan dan kegemilangan kepimpinan mahasiswa beridealisma, bebas, intelek dan progresif di kampus-kampus. Jaringan inilah yang digelar jaringan PRO-MAHASISWA!

http://ridzuan1706.files.wordpress.com/2010/01/pro-m-uiam.jpg

Mereka menggelarkan diri mereka sebagai PRO-MAHASISWA adalah didasarkan kepada bentuk atau tema kepada perjuangan mereka. PRO-MAHASISWA bermaksud sebuah jaringan atau kelompok yang membawa dan memperjuangkan suara mahasiswa yang asli (genuine) dan bebas. Suara mahasiswa yang tidak menyebelahi mana-mana pihak di luar kelompok mahasiswa samada dari pihak kerajaan, pembangkang, dan juga bukan mewakili pihak pentadbiran universiti. Hanya semata-mata suara, idea, inspirasi, semangat, keluhan, dan keprihatinan daripada MAHASISWA! “Dari MAHASISWA untuk MAHASISWA!”

PRO-MAHASISWA mempunyai imejnya yang tersendiri iaitu:

1. INTELEK – Bertindak berdasarkan hujah yang benar dan tepat serta sentiasa analisis dan kritis dalam menilai sesuatu keadaan dan fakta.
2. RESPONSIF – sentiasa peka, ensitive serta mempunyai inisiatif dalam isu-isu yang berhubung dengan keintelektualan, kebajikan, dan kemaslahatan mahasiswa.
3. ENERGETIK – sentiasa lantang, bersemangat, aktif, tangkas, dan cergas dalam bertindak dan memperjuangkan isu-isu berhubung mahasiswa.


*****

Rasanya dah faham kot serba sedikit tentang Pro-M dan Pro-A. Bila dah tau, bolehla pilih mana yang berkenan di hati.

Pada PRK yang lepas, timbul masalah berkaitan sistem e-voting yang pertama kali dijalankan di UIAM sehingga menyebabkan pengundian semula terpaksa dilakukan. (Rujuk http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/13442-sikap-mahasiswa-dalam-isu-pilihan-raya-kampus-uia untuk info tambahan)

Untuk mengelakkan masalah yang sama berulang lagi, PRK pada tahun ini kembali dijalankan menggunakan sistem pengundian manual, sama seperti proses pengundian dalam Pilihanraya Umum.

http://bm.malaysia-chronicle.com/media/k2/items/cache/7203dbca38bf6ab3f36ab578cc9ebeed_XL.jpg

Dalam PRK 2012, secara keseluruhannya Pro-A menguasai hampir keseluruhan IPTA kecuali UM, UKM, dan UIAM yang dimenangi oleh Pro-M. (Rujuk Analisis Keputusan Pilihanraya Kampus 2001-2013 di http://hasbiemuda.wordpress.com/2012/09/26/analisis-keputusan-pilihanraya-kampus-2001-2012/)

http://3.bp.blogspot.com/-WeHeRqnnIJM/UGMnPs9mUYI/AAAAAAAADXc/eszVJetETic/s1600/image.jpg

Namun, ada beberapa perkara yang masih menimbulkan tanda tanya kepada saya.
  • PRK pada musim midsem exam. Saya sendiri ada exam pada 30hb, tarikh PRK di UIAM.
  • PRK pada hari kuliah. 30hb tidak diisytiharkan sebagai hari cuti.

Suasana PRK di UIAM Kuantan kali ini sangat sepi. Mungkin faktor di atas memberi sumbangan besar kepada keadaan ini.

Walau bagaimanapun, pengundian tetap perlu dilakukan untuk memastikan kerusi-kerusi yang dipertandingkan diberikan kepada calon yang paling layak, supaya kebajikan para pelajar dapat dijaga dengan sebaiknya.


Saya pilih untuk mengundi. Anda bagaimana?


2013/09/21

Kenapa Kimia Gunaan?

Selalunya, bila bersembang-sembang dengan senior yang ada di Kuantan ni, salah satu soalan yang menjadi suatu kemestian untuk ditanya ialah bidang yang saya ambil.

Course apa?”

Applied Chemistry.”

“Oh, course baru tu ea? Oh, batch korang dah bukak…”

“A’ah, first batch.”

“Oh… Best tak? Belajar apa ea?”

“Belajar Chemistry la. Organic Chemistry, Inorganic Chemistry, Mathematics, Physics…”

“Oh, bestnye!”

Kalau  ditanya tentang sebab mengapa kami memilih bidang ini, jawapan yang mungkin hadir hanya dua atau lebih.

  1. Sebab minat Chemistry.
  2. Sebab tak minat Biology.

Ops…betoi ka?

Kalau tanya saya, sebab yang pertama tu sangat valid. Sebab yang kedua tu pula agak kejam. Secara asasnya, saya bukanlah tidak meminati Bio, tapi kalau diberi peluang untuk memilih antara kedua-dua subjek ini, pastinya saya akan pilih Chemistry.

Dulu saya pernah bercita-cita nak jadi seorang ahli forensik. Maklumlah, banyak sangat tengok cerita CSI kat tv. Dan saya pernah suarakan hasrat saya ni pada mak saya. Pada mulanya dia macam berat nak benarkan sebab dalam tv tu asyik bekerja dengan mayat saja, tapi setelah saya menunjukkan minat saya yang betul-betul mendalam, barulah dia membenarkan.

Tapi, cita-cita saya nak jadi CSI ni berubah bila saya belajar di peringkat yang lebih tinggi. Tambahan pula, bila saya buat sedikit kajian dan pembacaan berkenaan bidang Sains Forensik ini di Malaysia, saya dapati peluang pekerjaannya sangat sedikit!

Ada mahasiswa yang dah habis belajar di bidang ini tapi tak boleh kerja sebagai CSI. Sebabnya sistem kemasukan yang berbeza dengan negara luar. Setahu saya, kalau nak jadi ahli forensik, kena masuk melalui Akademi Polis. Kebanyakan pelajar Sains pula berkaca mata. Orang yang rabun langsung tidak layak untuk menganggotai pasukan polis, walaupun hanya sebagai seorang ahli forensik.

Tapi itu cerita beberapa tahun dahulu. Saya pun tak pasti sama ada ianya masih kekal begitu ataupun sudah dipinda.

Applied Chemistry vs Pure Chemistry

Secara mudah, Kimia Tulen lebih fokus terhadap teori dalam Kimia manakala Kimia Gunaan lebih kepada aplikasi Kimia di lapangan. Mudahnya, saya bagi satu analogi.

Ada dua orang yang bernama A dan B di satu kedai makan. Mereka diberi semangkuk laksa dan diminta untuk menyediakan semangkuk laksa yang sama. A tahu dan faham resepi dan cara penyediaannya, tapi B tahu dan faham resepi dan cara penyediaannya serta mampu untuk memasak laksa yang sama.


Peluang Pekerjaan

Berdasarkan maklumat dan perkongsian yang telah diberikan oleh pensyarah-pensyarah dan senior-senior berpengalaman kepada kami, peluang pekerjaan bagi bidang Kimia Gunaan ini sangat luas.

Pada masa sekarang, hampir kesemua industri dan bidang yang ada di negara kita memerlukan khidmat profesional dalam bidang Kimia. Contohnya, bidang perkapalan, perindustrian, pemakanan, pendidikan, pertanian, perikanan, perhutanan, dan banyak lagi.

Jadi, peluang pekerjaannya sangat luas! InsyaAllah, rezeki itu semuanya telah ditentukan olehNya. Kita hanyalah perlu berdoa dan berusaha untuk mendapatkan yang terbaik untuk masa depan kita.

Pesanan saya, kalau nak pilih bidang yang hendak diceburi, pilihlah bidang yang paling diminati dan yakin boleh dibawa. Buat sesuatu yang kita tak minat sangat membosankan, tapi buat sesuatu yang kita suka dan minat sangat menyeronokkan, lebih-lebih lagi jika kita ikhlaskan niat kerana Allah.


Selamat sore! (^_^)

2013/09/06

Saya dah masuk Kuantan!!

Bismillahirrahmanirrahim.

Ha, apa khabar semua? Dah lama sungguh saya tak update cerita-cerita baru di blog ni kan. Maklumlah, sepanjang cuti hari tu, susah sikit nak buka internet.

Baiklah, kali ni saya nak mulakan dengan cerita yang paling baru. Saya dah masuk ke UIAM Kuantan! Dan, bidang yang saya dapat…jeng, jeng, jeng…


Yea… Alhamdulillah. Dapat jugak apa yang saya minta hari tu. Kira rezeki la, batch kami cuma ada dalam 40 orang saja untuk bidang ni, dan kamilah batch pertama untuk bidang baru ni.

Hm, nak mai Kuantan ni bukannya dekat. Jauh gila dari Kedah nu. Petang 2hb naik bas dari Aloq Staq, 6 jam baru sampai KL. Singgah di rumah abang sat di Wangsa Maju dan tidoq di sana satu malam. Esoknya 3hb, pagi-pagi lagi dah kena keluaq bertolak ke Kuantan untuk pendaftaran.

Hari pendaftaran taklah penat sangat cuma sebab nak kena angkut barang dari parking ke mahallah. Saya dapat Mahallah Maimunah, dekat sangat dengan Masjid Sultan Haji Ahmad Shah. Ditemani dengan 3 orang roommates yang mai dari serata ceruk, saya dapat compartment yang paling besaq! Hehe, depa pakat dok jeles kat saya.

3 hari pertama di sini, kami kena hadir Ta’aruf Programme. Memang standard la dengaq briefing tu, briefing ni. Tapi, bosan-bosan pun tetap kena dengaq sebab ni lah yang kami akan hadapi sepanjang 4 tahun di sini.

Hari terakhir Ta’aruf Programme, kami ada special briefing on Kulliyah. Dari Grand Hall, kami naik bas ke bangunan Kulliyah of Science. Jauh sangat ka sampai kena naik bas? Memang jauh. Kalau nak jalan tu memang boleh, tapi takut sampai-sampai satgi orang dah habis briefing pun.

Hari ni, ada Tilawah Placement Test (TPT) tapi saya tak payah pi pun sebab dulu dah lulus ujian ni di CFS. Jadi, ni lah masa untuk berehat sat sebelum mula kuliah minggu depan. Tak sabaq rasanya nak merasai kehidupan sebagai pelajar di sini.

Oh, ya. Kalau nak tau lagi pasal Applied Chemistry, insyaAllah saya akan cuba update dari masa ke semasa di blog ni. Buleh la share information penting dengan hampa kan.


Jumpa lagi, wassalam.