Haha. Mungkin ada di kalangan anda yang pernah mendengar,
melihat, atau merasa buah beka.
Semalam saya ke rumah saudara di Pokok Sena, Kedah. Ketika
kami hendak pulang, Ngah dan seorang sepupu saya memberikan kepada kami sebiji
buah beka.
Tak pernah dengar pun sebelum ni ada buah bernama beka.
Pelik juga namanya. Kata Ngah, buah ni pahit sedikit tapi sedap dibuat kerabu.
Saya pulang ke rumah dan meng’google’ berkenaan khasiat buah
yang pelik ni. Hasilnya saya nak kongsi dengan anda.
Sebenarnya buah beka ni agak terkenal di negeri-negeri
pantai timur, cuma mungkin di sebelah pantai barat ni agak janggal sedikit.
Beka yang mempunyai nama saintifik Oroxylum indicum adalah
daripada keluarga tumbuhan bignoniaceae.
Ia mempunyai pokok yang besar, batangnya lurus manakala
daunnya hanya merimbun di bahagian hujung dahan. Pokok ini turut mengeluarkan
bunga berwarna keunguan. Buahnya pula berbentuk nipis, lebar dan memanjang seperti
parang.
Buahnya yang muda berwarna hijau tetapi apabila masak ia
bertukar kehitaman.
Rasanya seperti yang saya sebut di atas, agak pahit tetapi
sedap dibuat kerabu. Kalau nak dijadikan sebagai ulam, buah beka yang muda
selalunya dibakar bagi mengurangkan rasa pahitnya.
Buah beka juga baik untuk kesihatan. Antara khasiat yang
terdapat dalam buah ini ialah ia boleh mencuci darah.
Bagi mereka yang baru lepas bersalin digalakkan untuk
memakan buah ini kerana ia boleh membantu menambahkan susu ibu.
Rebusan daun beka pula jika diminum boleh mengurangkan demam
atau sakit kepala di samping boleh dijadikan mandian lepas bersalin.
Akarnya pula boleh melegakan demam, sakit atau pening kepala
dan selesema. Akar beka yang dicampur sedikit air perlu ditumbuk halus sebelum
dipupuk di kepala.
Ha, dah tahu khasiat buah beka. Apa tunggu lagi? Esok
insyaAllah mak ajak buat kerabu beka. Tak sabar nak rasa ni.
0 comments:
Post a Comment